Povratak vijestima
28. travnja 2022.
Sobočan Vijesti

Investicija vrijedna 4,5 milijuna kuna za zelenu transformaciju poslovanja

Svečano je puštena u rad solarna elektrana tvrtke Sobočan iz Murskog Središća.

Investicija vrijedna 4,5 milijuna kuna za zelenu transformaciju poslovanja

Svečano puštena u rad solarna elektrana tvrtke Sobočan

 

U petak, 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, uz spektakularnu svjetlosnu projekciju svečano je puštena u rad solarna elektrana tvrtke Sobočan iz Murskog Središća, u prisustvu ministra gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislava Ćorića, župana Međimurske županije Matije Posavca, gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka, brojnih uzvanika i poslovnih partnera Sobočana.

Ukupna investicija u izgradnju solarne elektrane iznosi 4,5 milijuna kuna. Čak 2400 panela na krovu proizvodne hale Sobočana daje ukupnu snagu od 900 kW, a od toga je 500 kW sufinancirano iz fondova Europske unije i to u iznosu od 2,2, milijuna kuna. Ostatak investicije pokriven je u potpunosti vlastitim kapitalom tvrtke Sobočan.

 

 

„Puštanjem u rad solarne elektrane zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koju smo započeli 2016. godine izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije i jedna od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja će od sada, gotovo 70% svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljavati iz sunčeve energije“, istaknuo je Franjo Sobočan, vlasnik i osnivač Sobočana.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo kako je tvrtka Sobočan prepoznala u kojem smjeru treba razvijati svoje poslovanje u skladu sa zelenom tranzicijom Europe. Također, naglasio je kako Sobočan,  kao konkurentna tvrtka koja gotovo 70 posto proizvodnje izvozi te koja svojim djelatnicima osigurava primanja iznad prosjeka hrvatske industrije, može biti kao primjer čitavom industrijskom kompleksu u Hrvatskoj.

Kontinuirana ulaganja u razvoj prate poslovanje Sobočana od samih početaka. Tvrtka je 2000. godine poslovala s 5 zaposlenih na 800 četvornih metara, dok su 2007.  preselili proizvodnju na novoizgrađenih 2000 četvornih metara u Murskom Središću. Uz uspješnu prijavu projekta i povlačenje sredstava iz Fondova Europske unije nabavljali su najmodernije strojeve, proširivali proizvodne kapacitete. Tako su do sada iz EU fondova povukli oko 12,5 milijuna kuna, a investicijski ciklus nastavljaju i dalje.

„Zaključno s 2024. godinom investirat ćemo ukupno oko 55 milijuna kuna i to najviše u gradnju novih prostornih kapaciteta, novu tehnologiju te obnovljive izvore energije, ali i unaprjeđenje internih procesa i organizacije te znanje i zadovoljstvo naših zaposlenika“, istaknuo je Dejan Sobočan, izvršni direktor.

 

Sobočan uspješno posluje više od 20 godina.  Od male obiteljske tvrtke postao je autorizirani partner renomiranih svjetskih brendova, nalazi se u vrhu europskog tržišta proizvodnje namještaja i opreme višeg kvalitativnog razreda. Dodatno, veliki je izvoznik, a glavna izvozna tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenija, Ukrajina te Afrika i Azija.

Oko 65 posto prihoda ostvaruju na inozemnom tržištu i to najviše Njemačke, Austrije, a potom Nizozemske i skandinavskih zemalja. Među ključnim klijentima Sobočan je švicarska grupacija Intersport te Mol Grupa, Crocs Europe i The Athlete’s Foot (TAF), a na domaćem tržištu glavni su im kupci Valamar, Maistra, Grupacija Mol i trgovačka kuća Ribola.

 

Matija posavec dejan sobocan tomislav coric franjo sobocan drazen srpak
Druzenje
Pustanje solarne elektrane u rad
Obilazak proizvodnje
Solarni paneli
Sobocan 1
Svjetlosna projekcija
Sve počinje s pozdravom

Idemo raditi zajedno.